Kennelliiton kaverikoirat

Mitä kaverikoiratoiminta on?

Kennelliiton Kaverikoira -toiminta on palkatonta vapaaehtoistoimintaa, jossa koulutetut koiraohjaajat tarjoavat ohjatusti oman koiransa ystävyyttä toisten ihmisten iloksi. Kaverikoirat vierailevat erilaisten asiakasryhmien luona mm. palvelutaloissa, asumisyksiköissä, päiväkodeissa sekä yleisötapahtumissa. Monille koiran läsnäolo tuo mieleen muistoja, antaa turvallisuuden tunnetta, hyvää oloa ja lämpöä. Toiminnan lähtökohtana on, että kohtaamistilanteesta nauttivat ja saavat hyvän mielen kaikki osapuolet: asiakas, koira ja koiranohjaaja.

Kaverikoirien käynnit ovat kohteille maksuttomia ja koiraohjaajilla on Kennelliiton toimitsijavakuutus. Koiraohjaajia sitoo ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Toiminnassa mukana olevat koirat ovat terveitä, perusluonteeltaan ystävällisiä ja haluavat ottaa kontaktia vieraaseen ihmiseen. Koiran rodulla tai roduttomuudella ei ole merkitystä.

Toiminta ei ole tarkoitettu koiran kouluttamiseen, sosiaalistamiseen tai meriittien keräämiseen koiralle, vaan pyyteettömän vapaaehtoistoiminnan toteuttamiseen.

Koiraohjaajan tulee tuntea koiransa hyvin ja osata lukea tätä. Hänen tehtävänsä on ohjata koiraa ja taata turvallinen kohtaaminen sekä asiakkaille että koiralle.

Kaverikoirakot muodostavat alueellisia toimintaryhmiä ja koirakot vierailevat vähintään kahden koirakon ryhmissä. Kaverikoirakon tunnistaa työasustaan; koiran oranssista huivista, ohjaajan nimikyltistä ja usein ohjaajalla on kaverikoiraliivi tai -huppari.

Kaverikoira -nimi on rekisteröity tuotemerkki, jota voivat käyttää ainoastaan Kennelliiton kaverikoira toimintaryhmissä mukana olevat koirakot.

Kennelliiton Kaverikoirat luetaan henkilökohtaisiin hyötykoiriin. Näillä koirilla on arvokas rooli toimia yhteiskunnan ja yksittäisten ihmisten hyväksi.

Miten mukaan toimintaan?

Mukaan Kennelliiton kaverikoiratoimintaan pääsee ohjaajakurssin ja hyväksytyn koiran soveltuvuusarvioinnin jälkeen. Kurssit ja soveltuvuusarvioinnit ovat maksuttomia.

Kaverikoiraohjaajan tulee olla täysi-ikäinen ja Kennelliiton jäsen. Koiran tulee olla vähintään 2-vuotias ja Kennelliiton koirarekisterissä tai Kennelliiton tunnistusmerkintätietokannassa. Ennen koulutukseen hakemista tutustu kaverikoiratoimintaan täältä ja mieti pystytkö sitoutumaan vapaaehtoistoimintaan.

Viikonloppukurssilla aiheina ovat toiminnan erityispiirteet, koiran tulkitseminen ja ohjaaminen, kohtaamistilanteet, sekä asiakasryhmien erityispiirteet. Kurssin toisena päivänä koirat otetaan mukaan käytännön harjoituksiin. Koiria ei kurssilla varsinaisesti testata tai koetella, vaan kokeneet kouluttajat tarkkailevat koiria yksilö- ja ryhmätilanteessa, sekä koirien omistajia koiriensa käsittelyssä ja lukemisessa.

Ohjaajakurssin ja hyväksytyn koiran soveltuvuusarvioinnin jälkeen koirakko liitetään haluamaansa toimintaryhmään, jossa alkaa toimintaan perehdytys tutorin opastamana.

Vierailuita koira saa tehdä enintään kerran viikossa ja käyntisuositus ryhmillä voi olla kerran kuukaudessa tai joka toinen kuukausi.

Koiraohjaajien koulutuksella ja koirien soveltuvuuden arvioinneilla taataan, että toiminta on tasalaatuista, turvallista ja luotettavaa.

Kaverikoiraohjaajan tehtävänkuvaus

Ota rohkeasti yhteyttä alueen kaverikoiravastaavaan, jos kiinnostuit toiminnasta.

 

Yhteystiedot

Etelä-Pohjanmaan kennelpiirin kaverikoiravastaava

Eeva Ojala

kaverikoirat.etelapohjanmaa@gmail.com

p. 045 691 6800

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.